Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Το πρώτο post !!!


Ανοίγω αυτό το blog ώστε να έχω ένα χώρο όπου καταγράφω μερικές σκέψεις και απόψεις τις οποίες θέλω να μοιραστώ και να συζητήσω .

Θα αρχίσω εξηγώντας λίγο το όνομα του blog ("prison-brain") . Διάλεξα αυτό το όνομα γιατί πιστεύω ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βασανίζεται από την ικανότητα του μυαλού του να αυτοματοποιεί διαδικασίες που επαναλαμβάνονται συχνά . Φτιάχνουμε συνήθειες τόσο ισχυρές για όλα σχεδόν τα πράγματα της καθημερινότητας που πλεόν λειτουργούμε αυτόματα ,σχεδόν αντανακλαστικά . Το θέμα είναι ότι αυτό είναι πολύ βολικό και μας γλιτώνει από πολύ κόπο . Τί γίνετε όμως όταν επαναπαυόμαστε σ' αυτή την κατάσταση ? Πόσο εύκολο είναι να δούμε πράγματα από άλλη οπτική γωνία ? Μήπως αυτή η κατάσταση μας μετατρέπει σε μή σκεπτόμενους τελικά ?

Π.χ. Ένας άνθρωπος αρχίζει το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία για να ακολουθήσει την παρέα στην οποία γίνετε αποδεκτός . Αυτό δεν το κάνει και τόσο συνειδητά . Το κάπνισμα του γίνετε συνήθεια και μετά από 20 χρόνια την ώρα που δουλεύει ανάβει χωρίς να το σκεφτεί ένα τσιγάρο το βάζει στο στόμα και καπνίζει . Μετά από λίγο έχει ξεχάσει ότι έχει ανάψει το τσιγάρο και ανάβει και δεύτερο . Η συνήθεια είναι τόσο δυνατή που το κάνει χωρίς πραγματικά να το σκεφτεί . Αλήθεια αν καθίσει και αναρωτηθεί γιατί εισπνέω αυτό τον καπνό που ξέρω ότι μου κάνει κακό στην υγεία μου και μπορεί να με σκοτώσει, σίγουρα θα το βρεί κουτό από μέρους του . Είναι όμως αυτή η σκέψη ικανή να σταματήσει αυτή την συνήθεια άμεσα ?


Δυστυχώς διαπιστώνω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μου έχουν μπει στον "αυτόματο πιλότο" που τους προσφέρει το μυαλό τους .

Πιστεύω πως όταν ο άνθρωπος λειτουργεί με αυτό τον τρόπο είναι πλέον φυλακισμένος από το ίδιο του το μυαλό το οποίο του προβάλλει συνεχώς τις ίδιες ιδέες , συμπεριφορές και συναισθήματα . Η σκέψη , η κρίση , ο οραματισμός θέλουν εξάσκηση για να γίνουν και αυτές συνήθειες . Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει στον άνθρωπο χρόνο και διάθεση για αυτά . Οι περισσότεροι τρέχουν όλη την ημέρα για να καταφέρουν να επιβιώσουν και όσος χρόνος περισσεύει αφιερώνεται συνήθως σε κάτι λιγότερο επίπονο από την σκέψη και τον προβληματισμό.

Μια πιο κριτική στάση απέναντι στις συνήθειές μας και η αναθεώρηση αυτών που μας δημιουργούν προβλήματα ίσως είναι το πρώτο βήμα για μια εσωτερική επανάσταση που θα μας κάνει πιο σκεπτόμενους και ελεύθερους ...

Αυτό εδώ το Blog θα είναι μια προσπάθεια κριτικής σκέψης απέναντι σε αυτά που έχουν γίνει συνήθεια προσωπική , αλλά και κοινωνική ...